Belépés
Facebook Belépés
Vagy
Google Belépés
Vagy
Még nem regisztráltál? Regisztrálj most!
Regisztráció
Már regisztráltál? Lépj be most!

Cluedo társasjátékhoz keresek leírást!

Anonim profilkép
Anonim kérdés
Válaszok(1)
 • Anonim profilkép
  Anonim válasz
  A Cluedo egyike azon ritka játékoknak, amelyek több évtizede jelentek meg először és még mindig virágkorukat élik. A játék és gyermekverziója (Az eltűnt csokitorta rejtélye) magyarul is megjelent. Az elsőként 1946-ban kiadott játékban a résztvevők egy főúri rezidenciában találják magukat, egy-egy főúri vendég vagy a kastélyi alkalmazott bőrébe bújva (a játék évtizedei során a karakterek elnevezése változott!). Az épületben gyilkosság történt. Ki a gyilkos, hol követte el a gyilkosságot és milyen fegyvert (vagy tárgyat) használt? Pontosan erre a három kérdésre kell a győztes játékosnak tévedhetetlen választ adnia.
  A játék elején a 6 karakterlap, a 6 fegyverlap és 9 helységlap közül egyet-egyet kihúzunk, majd lefordítva a "lépcsőházra" tesszük. Ezek a gyilkosság kitalálandó elemei, melyeket senki sem ismer. A fennmaradó alibikártyákat szétosztjuk a játékosok közt. Így mindenki fog olyan kártyákkal rendelkezni, amelyekről tudja, ezek nem lehettek a gyilkosság elemei. A négyzetalakú játéktáblán kilenc helység és az ezeket összekötő kockákra osztott folyosó található. Amikor egy játékos sorra kerül, dobhat a kockával és haladhat karakterével vagy amennyiben egy helységben van, vagy helységbe ért, meggyanusíthat egy személyt, egy gyilkos eszközt és az adott helységet. Ekkor a balkeze felől ülő játékostársnak, amennyiben rendelkezik a lekérdezett lapok egyikével, meg kell mutatnia, ha nincsenek ilyen lapjai, akkor a következő játékosnak kötelező "felvilágosítást" adnia... Így halad minden "nyomozó", sorban kizárva a gyanús személyeket, fegyvereket és helységeket (feljegyzések készítése megengedett, sőt hasznos!). Mivel a játékban a helységek gyanúsításához a konkrét helységben kell tartózkodni, így a játékosok állandó vándorlásban vannak. Árgus szemekkel figyelik játékostársaikat, ki kit és mit gyanusít, illetve melyik szoba felé halad. Igyekezni kell következtetni a többiek lépéseiből vagy saját megérzéseikre hallgatni. És persze lehetőség van a játékostársak félrevezetésére, megzavarására is apróbb trükkökkel...
  A játék előrehaladtával, ahogy szűkül a gyanúsítottak, illetve gyanús elemek köre, úgy válik egyre pörgöbbé és izgalmasabb a nyomozás. Pontosabban a "verseny", a gyilkosság részleteinek felderítésének dicsőségéjért.
  A Cluedo talán nem tartozik a legkifinomultabb játékok közé és több apró "logikai buktatója" is van, de mindezek ellenére vitathatatlanul izgalmas. Egyszerű szabályai, rövid játékideje miatt a társasjátékokkal még csak ismerkedők körében nagy tetszést aratott és arathat. A játék, megjelenésekor a 40-es években, forradalmian új volt és előfutárává, jelképévé vált a ma ismert klasszikus és kevésbé klasszikus társasjátékoknak.
  Válasz·